sinds 1956
Aaltens Christelijk Mannenkoor

Verslag adventswijding 2014

P1040806b
 
Door: Arnold Rots.
Dat weekend hadden we familie uit het westen van het land te logeren. Zij wilden het ook wel eens meemaken, een Adventswijding van het Aaltens Christelijk Mannenkoor met het fanfare orkest van de muziekvereniging De Eendracht. Allereerst is er dan verbazing over de overvolle kerk ruim voor de aanvang. Dat er zoveel mensen komen naar iets wat in deze tijd toch enigszins gedateerd lijkt, een mannenkoor en een fanfare orkest. Maar deze combinatie werkt in Aalten, al vele jaren en hopelijk nog heel veel komende jaren. 

Het is beslist de moeite waard, zo vonden ook onze gasten.

Ik had de indruk dat De Eendracht dit jaar minder dominant aanwezig was, en het geluidsniveau aan de situatie aanpaste, in tegenstelling tot vorige jaren. Daar door was het geheel meer in harmonie. Het kan ook zijn dat het te maken had met de plek waar we zaten, namelijk vlak bij de ingang van de kerk, naast de koster, en dat is een eind bij het korps vandaan.
Het begin was verrassend. Anders een binnenkomst met applaus, nu al zingend: Kom ga met ons naar Bethlehem. Dan is meteen de toon gezet. Er waren nieuwe stukken door het mannenkoor ingestudeerd: Leisse riesselt der Schnee, en Cantique de Noël. Prachtige stukken die de sfeer met kerst goed weergeven. Ik ben geen muziekcriticus, dus technisch kan ik er niet zoveel over zeggen, maar dat het de mensen raakte was zonder meer duidelijk. Het duidelijkst werd dat voor mij bij Stille Nacht. Muisstil is dan de hele kerk, en het klonk zo zuiver, echt schitterend.
Door dat we opzij zaten, kon ik het koor niet van voren zien. Maar waar ik wel heel goed zicht op had was op Suzanne, onze dirigent. En dat is werkelijk een studie waard! Na een paar afleveringen van Maestro begin je iets te begrijpen van het dirigeren. Maar wat zij allemaal doet om het beste uit al die mannen te halen, dat is echt verbluffend. Haar hele frêle lichaam beweegt mee, en dan niet alleen haar armen en handen, maar tot in de vingertoppen toe geeft ze aan hoe er gezongen moet worden. Ze trekt haast de woorden uit al die monden als het zacht en duidelijk moet. Ze spreekt de tekst sterk articulerend voor, zodat het helemaal niet nodig is om nog naar het papier te kijken. Jammer dat het nog zoveel gebeurt, mannen, je doet jezelf tekort. Maar dat hameren op een goede articulatie is niet voor niets geweest, want je hoort het verschil met vorig jaar. Bij Stille Nacht, maar met name ook bij Whisper! Whisper!
Bij de Adventswijding hoort ook een meditatie. Ds. Gerhard ter Maat deed dat netjes en maakte duidelijk waar het om gaat met Kerst. En samenzang in zo’n volle kerk is altijd een feest, vaste programmaonderdelen die zeker moeten blijven. Dat geldt ook voor het gezamenlijke nummer, dit jaar: “He is born”. Een prachtige vertolking, waar in
zowel de Eendracht als het mannenkoor goed tot hun recht kwamen.
Waar ik na afloop verschillende reacties over hoorde was over de sopraan. Technisch waarschijnlijk hoogstaand, maar niet altijd even gewaardeerd.
En dan tot slot het “Ere zij God”. Het maakt zo’n kerstprogramma compleet. Toen de voorzitter van de Eendracht ons opriep om allemaal met volle borst mee te zingen in plaats van uit volle borst, dacht ik wel even dat dat iets is wat vrouwen makkelijker kunnen dan mannen. Maar buiten dat, het was een prachtige samenkomst.
Dat vonden ook onze gasten.

 

Arnold Rots 

                                                                                 Klik hier om de afbeeldingen te bekijken.
 
 
                                                                           
                                                       
 Pivacy  Statement                                      © 2018 Aaltens Christelijk Mannenkoor.  Ontwerp G.W.Bussink