sinds 1956
Aaltens Christelijk Mannenkoor

Kerkdienst Ruurlo Dark en Light

DSC04835Normaliter ga ik zondags naar de CGK in Aalten, maar nu mag ik met het mannenkoor mee naar de PKN in Ruurlo. Keurig in pak, met paars overhemd en paarse stropdas. Bij de Pol blijkt dat ik niet zelf hoef te rijden, maar ik mag met Lieuwe meerijden, samen met Piet en Henk. Dat komt goed uit, zegt Lieuwe, dan zal ik jullie laten zien wat de kortste weg is naar Ruurlo. Nou, dat weten we nu dus! Gelukkig is het zondagmorgen en geen ander verkeer dan een eenzame fietser ergens tussen Lichtenvoorde en Ruurlo in de rimboe, en gelukkig zijn we vóór half negen weg gegaan, zodat we nog net voor 9 uur in Ruurlo zijn.
Het is een mooie oude kerk in het centrum van Ruurlo.

De stoelen staan klaar, maar het is nog een heel gedoe voor iedereen op de goede plek zit. De opstelling is half rond, met Susanna in de middencirkel, en Yvonne met piano ernaast. Het leuke is dat je elkaar ook kan zien, tenminste, dat kan leuk zijn.
Tijdens het inzingen blijkt dat zo’n oude kerk een prachtige akoestiek heeft. Maar er is ook maar één wc, en dat merken we na het inzingen!
Als de kerk redelijk gevuld is om 10 uur, beginnen we met: My Lord, what a morning, volgens het programma. Mijn Heer, wat een morgen. Maar volgens de tekst die we hebben, is het: My Lord, what a mourning, en dat betekent zoveel als: Mijn Heer, wat een weeklacht, wat een droefenis; en dat is toch een wezenlijk verschil. Misschien goed om uit te zoeken wat het nu is.DSC04845
Inmiddels is de predikant ook binnen, ds. Gaastra. Die preekt over Jezus optreden in Nazareth. Een profeet wordt niet geëerd in zijn vaderstad. Jezus laat zich niet voor het karretje van de farizeeërs spannen. Dat werd actueel door dat Jezus niets moest hebben van hun gedachte: eigen volk eerst.
Wat me opviel: deze dominee paste maar net onder het baldakijn, kennelijk waren ze vroeger kleiner!DSC04854
De samenzang ging naar mijn idee wat moeizaam, de liederen waren kennelijk niet algemeen bekend. Maar goed dat Susanna ze met ons nog geoefend had.
De collecte was voor Dark en Light, een organisatie die blinde mensen in ontwikkelingslanden helpt. Vroeger heette dat: Barthimeüs, en de contacten daarmee liepen via Johan Lammers, onze vorige koormeester, waar door er vroeger veel concerten voor dit doel zijn gegeven. Zoals 4 jaar geleden ook in Ruurlo.

Tijdens de koffie vertelde een koffieschenker dat het laatste lied veel indruk op hem had gemaakt, “Alles wat ademt”. Hij kon het zo meezingen! Doem, doem, doem. Vast een bas.

                                                          Arnold Rots

 

Klik hier om naar het fotoalbum te gaan.

 

 
 
                                                                           
                                                       
 Pivacy  Statement                                      © 2018 Aaltens Christelijk Mannenkoor.  Ontwerp G.W.Bussink