sinds 1956
Aaltens Christelijk Mannenkoor

Verslag voorjaarsconcert ACM en CNK 16-04-2016

Voorpagina2
Wat kan muziek mooi zijn, en wat kan je er veel plezier aan beleven!
Dat werd zaterdagavond weer duidelijk in de Zuiderkerk in Aalten. Daar organiseerde het Aaltens Chr. Mannenkoor een voorjaarsconcert samen met het Chr. Nationaal Koor. Een goed gevulde zaal heeft genoten van een zeer gevarieerd programma van liederen. Voor het ACM was dit een mogelijkheid om te laten horen welke stappen gemaakt zijn in de techniek en de beleving van het zingen sinds de nieuwe dirigent, Susanna Veerman, de leiding heeft.
Het CNK onder leiding van Jacob Schenk kwam graag naar de Achterhoek om te laten horen dat zij de koorzang tot in de perfectie beheersen. Elk koor zong in 2 blokken 8 liederen uit het eigen repertoire. Maar er werd samen begonnen en samen gezongen aan het slot van het concert. Met “Heer ik kom tot U” en “Into my heart” werd het concert geopend. In het eerste blok van het CNK werd La Nuit gezongen. DSC04913Suzanna Veerman zong daarin een solo, waarmee ze haar veelzijdigheid op muzikaal gebied liet zien. Maar beide dirigenten kunnen meer dan alleen dirigeren, dat lieten ze horen tussen twee blokken in, waarin ze samen zongen, Susanna de sopraan en Jacob Schenk de tenor. Er werden heel gedragen stukken ten gehore gebracht zoals “Lead me Lord” en “Wohl mir das Ich Jesum habe”, maar ook een negro-spiritual als “Wait for the light to shine” dat steeds sneller gaat naar het eind. Dat maakte dat het een heel gevarieerd programma was, waar ook de hoorders enthousiast van werden. Het ACM heeft een oud stuk weer in haar repertoire opgenomen: “Domine, salvam fac Reginam nostram”. Voor het eerst werd het nu weer gezongen, en hoe!
DSC04928Maar het slot was ook prachtig, Sanctus en Benedictus, door het CNK en het ACM samen, met als solist bij het Sanctus Jacob Schenk en bij het Benedictus Susanna Veerman. Zelfs in de warme kerkzaal kreeg je er kippevel van.
Al met al een zeer geslaagd voorjaarsconcert!
Leerzaam is de terugblik van Susanna tijdens de oefenavond. We hebben een mooi concert gegeven was ook haar oordeel, en dat had ze van meerdere kanten gehoord. Met name het : Domine salvam fac Reginam, dat we na zo’n korte instudeertijd prachtig ten gehore brachten. Het publiek waardeerde het ook met een extra applaus. Maar het leverde wat moeite op om direct daarna Tebe pojem zuiver te zingen, misschien ook omdat het à capella was. Aan de zuiverheid moet dus nog gewerkt worden, en dat gaan we de komende tijd dan ook doen. Het blijft een kunst, zuiver zingen. Dat was toch ook te horen bij een ervaren koor als het CNK, daar ging ook wel eens iets mis. Wat ook indruk maakte was: “Wohl mir das Ich Jesum habe”, mogelijk door de prachtige begeleiding op het orgel door Wybe Kooijmans.
De hoorders van het Apeldoorns Mannenkoor vonden ons zo goed zingen dat we dat in elk geval ook een keer samen met hen mogen gaan doen. En vanuit Veenendaal was er een soortgelijk verzoek.
Kortom, het is een genot om met dit koor en met deze dirigent te mogen zingen. En dat wou ik toch maar even gezegd hebben.
                                                                                       door: Arnold Rots
 
 
                                                                           
                                                       
 Pivacy  Statement                                      © 2018 Aaltens Christelijk Mannenkoor.  Ontwerp G.W.Bussink