sinds 1956
Aaltens Christelijk Mannenkoor

Korendag Kampen 2017

Snap 2017.06.05 10h45m03s 004

 

Wat een dag, die 20e mei!

Het liep gesmeerd, het was mooi weer, er was markt, en er waren terrasjes. En wat een kerken, wauw….. Stond er maar zo één in Aalten. Een geslaagde dag voor het mannenkoor! Jammer voor degenen die er niet bij waren, die niet konden, om welke reden dan ook.

Iedereen was  om 08.00 uur bij het Noorden, de bussen ook, zodat we mooi op tijd konden vertrekken. Gelukkig dachten we er aan om Yvonne op te pikken in Doetinchem, stel je voor, wat hadden we deze dag zonder haar moeten beginnen!

Door Erik en Dick was heel strategisch het restaurant “de 4 Jaargetijden” besproken, aan de IJsselkade, voor koffie en lekker gebak. En om 11 uur was iedereen in de Bovenkerk. Dat is toch wel zo prettig als je het vergelijkt met de mannen van Mannenklank uit Glanerbrug, die nota bene tijdens het openingswoord van de voorzitter nog binnen kwamen en toen hun plek nog moesten zoeken. Toen had Jan Oosterholt ons allang keurig de voor ons gereserveerde banken in gedirigeerd. Dat gaf ons ook de mogelijkheid om eens goed rond te kijken. Wat een kerk, he! Enorme pilaren, en hoog…..  en dan te bedenken dat het oudste gedeelte al in de 12e eeuw gebouwd is! Henk Meijer had ons er al één en ander over verteld in de vorige Nieuwsflits, waarvoor dank!

Maar goed, we kwamen om te zingen, en naar andere koren te luisteren. Mannenklank uit Glanerbrug maakte indruk op mij. Alles zonder map! Amin, Tebe Pojem en Izje Cheruwimi klonken fantastisch. The Creation aan het eind was minder, omdat daar van die snelle stukken in zaten, en dat kwam niet uit de verf door de nagalm. Dat was ook de reden dat Yvonne toen voor ons de keuze maakte voor langzame nummers, en dat was een goede beslissing.

Dan ben je aan de beurt, loop je naar voren, toch wel onder de indruk van zo’n enorme ruimte, eeuwenoud en alle stormen doorstaan, en dan stap je op een podium, modern, aluminium, en het piept, en het kraakt, en het zwiept, en het buigt door, en je vraagt je af of het ons wel zal houden, en of het zal houden tot het eind van de dag, wat een verschil!

Maar wat een zingen daar, heerlijk. “Nader mijn God bij U”, met de map dicht.

“Lead me Lord”, prachtig. In Aalten, rond diezelfde tijd, werd het ook gezongen in de dankdienst voor het leven van Riet Langstraat.

Heel bijzonder!

Met “I wish I had given Him more” met de solo van Martin hebben we ons onderscheiden van de andere koren, die dat niet hadden. Je moet ook maar durven, in zo’n kerk, met zo’n publiek! Chapeau, Martin!

Omdat we de laatste waren van deze carrousel, was er gelegenheid na te praten met mensen van de andere koren. Met name van leden van Mannenklank hoorde ik zeer positieve reacties over ons optreden. Ze waren onder de indruk!

Als je dan vanuit de Bovenkerk door de stad op weg naar de Buitenkerk bent, zie je overal op terrasjes bekenden. Ik ben doorgelopen naar een visboer, die ik ’s morgens al gezien had, en genoten van heerlijke vis. Je snapt dat die vis moet zwemmen, maar ook dat was geen enkel probleem. Vlak achter de visboer was een terras, waar we uiteindelijk wat te drinken kregen. Thomas Verbogt noemt dat in zijn column in de Gelderlander een terras-van-mijn-collega-komt-zo. Kunnen we afrekenen, juffrouw? Ik zal mijn collega even waarschuwen! Tja, op zo’n manier kan je denk ik ook in de horeca niet wat verdienen.

Maar we kwamen om te zingen.

Dat hebben we ’s middags gedaan in de Buitenkerk. Ook erg groot, niet zo hoog als de Bovenkerk, maar toch… Yvonne had “Lead me Lord” vervangen door “Tebe Pojem”, en “Mijn Herder is de Here God” toegevoegd. Bij dit lied vergat Yvonne het “Amen” weer, net als bij de generale repetitie. Ik vond het wel knap dat niemand van ons het inzette, want dat zou het pijnlijk gemaakt hebben.

Bij “You raise me up” was de concentratie minder, want waar Yvonne afsloeg aan het eind bij “Than I can be”, bleven er een aantal bassen doorzingen, en dat kon zelfs ik horen.

In deze kerk vond ik het rommeliger dan ’s morgens, er werd meer gelopen, koffie gedronken, naar toilet enz., maar met plezier heb ik geluisterd naar De Regenboog uit Lunteren, een gemengd koor. Zij zongen “Ik zal er zijn”, een prachtig lied en 4-stemmig. Het zou een mooie aanvulling zijn op ons repertoire, en we hebben het in de kast liggen, begreep ik.

Het Twents Capella Ensemble maakte ook indruk met hun optreden. Zij hebben dezelfde dirigent als Mannenklank. Kun je zien wat een invloed de dirigent heeft op een koor!

Voor de dames was er nog ruim de gelegenheid om inkopen te doen bij de Kamper middenstand, maar ik gaf de voorkeur aan een terras met uitzicht op de IJssel! Dat geeft toch een extra dimensie aan zo’n stad. En van oudsher is die rivier natuurlijk ook de reden dat er handel was, een echte Hanzestad.

Om kwart over vier zat iedereen weer in de bus, en rond zes uur waren we weer bij het Noorden. Daar hebben ze ook een terras, en een heerlijk buffet. Gezellig om bij te praten, en een mooie afsluiting van een mooie dag!

Arnold Rots

 
 
                                                                           
                                                       
 Pivacy  Statement                                      © 2018 Aaltens Christelijk Mannenkoor.  Ontwerp G.W.Bussink